slim kiezen voor efficiënter beleid

Al tijdens haar opleiding als sociaal pedagoog was Annick gefascineerd door sociale psychologie en gedragsverandering. De eerst tien jaar van haar loopbaan werkte ze rond huisvesting van kansarme groepen. Ze ergerde zich aan de wijze waarop overheden en non-profitorganisaties hun beleid en dienstverlening bekend maakten aan kwetsbare groepen. Niet genoeg afgestemd op de leefwereld van daklozen en mensen in armoede en dus niet overtuigend genoeg. In de overtuiging dat het anders, beter kan (moet), maakte zij in 2001 de overstap naar de communicatiesector. Als coördinator van Kortom – Vereniging voor overheidscommunicatie en consultant bij Memori (Thomas More Mechelen) bouwde ze ruime ervaring op in communicatiebeleid, doelgroepgerichte communicatie, beleidsplanning en organisatie-ontwikkeling.

In 2006 onderzocht ze op welke wijze je preventieve gezondsheidsboodschappen kan geven aan jong-senioren. Je kent de boodschappen wel: “Doe nu dit, dan heb je later meer kans dat”, waarbij jong-senioren nog helemaal niet bezig zijn met dat later. Tijdens deze zoektocht stootte ze eerst op social marketing en iets later op het 7E-model. Het gedragsveranderingvirus kreeg haar opnieuw te pakken. Als aanvulling op haar beleids- en communicatie-expertise startte ze een coachingopleiding… en sindsdien stopte Annick niet meer met experimenteren rond beleid en gedragsverandering. Zo’n boeiende materie vindt ze het.

Sinds 2009 werkt Annick als zelfstandige coach, consulant of trainer voor en met diverse overheden en non-profitorganisaties beleids- en communicatiestrategieën uit met het 7E-model. De gemeente Willebroek, het OCMW Sint-Pieters-Leeuw, het Agentschap Onderwijs, Kind & Gezin, de Rechtenverkenner, de stad Brugge, de Limburgse Logo’s en dienst preventieve gezondheidszorg van de Provincie Limburg, de stad Mechelen, de Belgische Vereniging voor Interne Communicatie,… allemaal slaagden ze erin betere beleidsresultaten neer te zetten door de hefbomen uit het 7E-model slim te combineren. De resultaten van enkele pilootprojecten bij de Vlaamse overheid binnen het project Communiceren naar armen waren zo overtuigend dat het 7E-model nu ingeschreven staat in de Beleidsnota van de Minister-President. Dat kan tellen!

U kan op de 7E-expertise van Annick een beroep doen voor:

  • Strategisch advies bij het vormgeven van gedragsveranderende communicatiecampagnes
  • Visie- en strategieontwikkeling rond beleidsmaatregelen
  • Vormgeven en begeleiden van co-creatieve veranderingstrajecten op organisatieniveau
  • Workshops rond gedragsverandering in maatschappelijke domeinen
  • Brainstorms rond concrete vraagstukken waarin gedragsverandering een cruciaal element vormt
  • Opleiding en intervisie rond het 7E-model

 

Contactgegevens

Annick Vanhove
Kleinhoflaan 3, 2820 Bonheiden

+32 479 23 26 96 – annick.vanhove@gmail.com